#1 2006-11-04 17:07:30

bluebla

Bocianobaba

Skąd: ona się tu wzięła?
Zarejestrowany: 2006-09-16
WWW

Rośliny dla zdrowia i urody

Mamy nową kategorię na forum. Mam nadzieję, że ją zaakceptujecie.

paela napisał:

Do ciekawych informacji Tanji na temat OCZARU chciałabym dodać, że  hamamelis ze względu na jego dobroczynne działanie na cerę ma zastosowanie w kosmetyce - sama nieraz stosuję "mazidła" z wyciągiem z tej   interesujacej rośliny.

W związku z cytowanym postem Paeli powstał wątek dotyczący wykorzystania roślin w kosmetyce (i nie tylko).

Może jakieś przepisy na maseczki też tu się znajdą? "Zamaskujmy" się więc kobitki (faceci też)


Podaruj ludziom dobroć, rzuć daleko od siebie, rozprosz ją na cztery wiatry, opróżnij z niej kieszenie, wysyp ją z koszyka, a nazajutrz będziesz miał jej więcej niż dotychczas.

Offline

 

#2 2006-11-27 14:16:25

aska

Bocianek

Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Dzisiaj w "Pani domu" przeczytalam:

Zapach lawendy relaksuje,koi zmysły,pozwala oderwać się od codziennych kłopotów.

* Parowka do cery tlustej - olejek lawendowy ma wlaściwości bakteriobojcze i przeciwzapalne.
   Zabieg oczyszczający: w miseczce zalej wrzątkiem garść ziela , przykryj na kilka minut. Pochyl twarz nad naczyniem,okryj glowę ręcznikiem.Pozwól wonnej parze oczyścić pory.Osusz twarz papierowym ręcznikiem.

* Woda lawendowa - szklankę kwiatow zalej 2 szklankami wody destylowanej.Odstaw na 2 tygodnie.Przefiltruj.Przelej do butelki z atomizerem.Spryskuj twarz,szyję i dekolt.Skora będzie nawilzona a przyjemny zapach zrelaksuje i zlagodzi stres.

* Pachnący olejek doda wigoru suchym wlosom.Polącz lyżeczke olejku lawendowego i 2 lyżeczki olejku z awokado.Wcieraj we wlosy tuż po przygotowaniu.

* Na dobry sen - zmieszaj garść soli morskiej i tyle samo kwiatów lawendy.Dodaj do wody w wannie.Kąpiel wyciszy i przygotuje do snu.

Ciąg dalszy nastapi         http://img133.imageshack.us/img133/7786/yun3099ec1.th.jpg

Ostatnio edytowany przez aska (2006-11-28 16:50:46)

Offline

 

#3 2006-11-27 20:03:51

aska

Bocianek

Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Cieply zapach platkow rózy pokonuje zmartwienia i uwalnia od stresu.

Kompres na twarz - platki i owoce rozy mają właściwości silnie nawilżające,a zawarta w nich wit.C rozjaśnia skorę.
Zaparz 2-3 herbatki z dzikiej rozy w niewielkiej ilości wrzątku.Zanurz w cieplym naparze kilkakrotnie zlożoną gazę,lekko odcisnij i naloż na twarz.Kompres nawilzy i odświezy cerę.

* Tonik - idealny do zmeczonej skory.Wygładza drobne zmarszczki.Połącz 1/4 szklanki wody rożanej z 1/5 szklanki naparu z kopru wloskiego i z taką samą ilością naparu z kwiatu lipy.Lekko podgrzej,dodaj lyzeczke miodu.Po ostygnięciu dodaj łyżeczkę octu owocowego.Przelej do butelki i mocno wstrząsnij.Trzymaj w lodówce.

* Krolewska kąpiel - do wanny wrzuc garsć suszonych płatkow rózy i dodaj 1/4 szklanki wody różanej. 

  http://img87.imageshack.us/img87/4377/rozeqs4.th.jpg

Ostatnio edytowany przez aska (2006-11-28 16:57:04)

Offline

 

#4 2006-11-28 17:36:13

aska

Bocianek

Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Zapach owoców cytrusowych pobudza,odświeża umysł,daje poczucie świeżości,likwiduje zmeczenie.

* Oklad regeneracyjny na dlonie - wygladzi szorstką skorę,nawilży i rozjasni.Przygotuj go z soku z połowki dużej cytryny lub pomaranczy,3 lyżek twarogu,żoltka, ubitego na pianę bialka,lyżki cukru z trzciny.Dobrze wymieszaj,nałoż na dlonie.Po 20 min.zmyj cieplą wodą i oplucz zimna.

* Plukanka do włosów - zmieszaj 1/2 szklanki świezego soku cytrynowego i szklankę wdy destylowanej.Możesz dodac 1/3 szklanki nalewki z ziol( rozmarynu,rumianku).Stosuj do ostatniego płukania wlosow po myciu (najlepiej lekko rozciencz)
http://img237.imageshack.us/img237/16/cytrusyho1.th.jpg   

a jak już będziemy upięknione pora na  jasmin,który uwodzi zmysly 

* Zmyslowy masaz do ciala dla dwojga - 1/5 szklanki oleju ze slodkich migdalów lub z jojoby zmieszaj z 6 kroplami olejku eterycznego z jaśminu.
* Pachnący puder do ciała - żeby skóra ponętnie pachniala kup bezzapachowy talk do ciala.Nasącz niewielki kawalek bibulki olejkiem jaśminowym i wloż do pudelka z pudrem.Kosmetyk przyjmie zapach kwiatów.
*Luksusowa kąpiel - do litra lekko podgrzanego pełnotlustego mleka dodaj kilka kropel olejku jaśminowego.
Wlej miksturę do wanny tuż przed kąpielą.
*Relaks po ciężkim dniu - kilka kropel olejku jaśminowego dodaj do oleju bazowego i podgrzej w kominku zapachowym.
Poloż się wygodnie i zrelaksuj!!!!   
http://img461.imageshack.us/img461/3887/973948ej5.th.jpg

Offline

 

#5 2007-02-02 12:43:03

onka84

Bociuś

Zarejestrowany: 2007-01-22

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Wyczytane w "Przyjaciółce"

13 prostych sposobów na piękne włosy 

Rzadko zastanawiamy się, co nasze włosy lubią, a co sprawia im przykrość. A one, zaniedbywane, zaczynają się buntować. Od dziś postarajmy się traktować je troskliwiej. Przecież błyszczące i pełne życia stanowią nasz wielki atut.

Od włosów wymagamy bardzo dużo, a one nie zawsze potrafią temu sprostać. Podobnie jak my, mają lepsze i gorsze chwile. Reagują na zmiany temperatury, zanieczyszczenie środowiska, źle dobrane kosmetyki. Bywają kapryśne, bo muszą znosić częste farbowanie czy trwałą. W dodatku nie zawsze im odpowiada to, co jemy, zamiast chipsów i pizzy wolałyby brokuły i orzechy. No cóż, wygląda na to, że trzeba się pochylić z troską nad naszymi czuprynami. Na szczęście najlepsze są proste i szybkie rozwiązania.

1. Nie przegrzewaj
Nawet zdrowe włosy nie znoszą suszarki. Gorące powietrze przyspiesza przetłuszczanie się skóry głowy i przegrzewanie cebulek – w efekcie włosy stają się słabsze i wysuszone. Nie kieruj zbyt długo nadmuchu powietrza w jedno miejsce. Jeśli masz zniszczone włosy, kup suszarkę z kontrolą temperatury i poziomu wilgotności.

2. Bez skrzypu ani rusz
Wzmacnia każdy rodzaj włosów: łamliwe, słabe, przetłuszczające się, skłonne do wypadania. To zasługa krzemionki, która ma wiele zalet: hamuje przetłuszczanie się włosów, działa przeciwzapalnie, poprawia ukrwienie skóry głowy, sprawia, że włosy przestają się łamać i rozdwajać.

3. Wzmacniaj działanie masek
Jak sprawić, by maska odżywcza zadziałała skutecznie? Preparat nakładaj, wmasowując go dokładnie we włosy pasmo po paśmie. Skręć mokre włosy w koczek i zepnij klipsem. Następnie posiedź kwadrans w kąpieli albo nałóż na włosy foliowy czepek kąpielowy i ręcznik. Ciepło sprawi, że rozchylą się łuski włosów, a odżywcze  składniki maseczki łatwiej wnikną do ich wnętrza.

4.Znajdź dobrą szczotkę
Najdelikatniejsze oczywiście to te z włosia naturalnego. Trudno jednak nimi rozczesać splątane włosy. Do tego najlepiej nadają się szczotki z kombinacji włosia naturalnego i syntetycznego. Z kolei do kręconych włosów wybieramy włosie syntetyczne.

5. Przeczesuj delikatnie
Mokre włosy łatwo uszkodzić, bo pod wpływem wilgoci pęcznieją, a pokrywające je łuski odchylają się i zaczepiają o siebie. Włosy osusz ręcznikiem i rozczesuj, zaczynając od końców.

6. Dobra dieta zdziała cuda
Gdy żyjesz w stresie, organizm szybko zużywa witaminy z grupy B, które mają duży wpływ na kondycję włosów. Warto więc zadbać, by w diecie nie brakowało pełnoziarnistego pieczywa, tłustych ryb, mleka, jogurtu, jajek.

7. Dodaj im blasku
Stosowanie zbyt dużej ilości pianek, lakierów, żeli sprawia, że włosy stają się matowe (resztki kosmetyków pomimo mycia mogą pozostać na włosach). Warto sięgnąć wtedy po szampon peelingujący, który oczyści je dokładniej.

8. Nie żałuj  włosom mango
Owoce mango mają właściwości odżywcze, nawilżające i wygładzające. Ich nasiona są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, z których otrzymuje się masło mangowe – ceniony składnik kosmetyków do włosów zniszczonych farbowaniem.

9. Obcinaj końcówki
Aby włosy były zdrowe, a końcówki nie rozdwajały się, trzeba je regularnie podcinać, najlepiej centymetr co 2 miesiące. Używaj do tego wyłącznie nożyczek fryzjerskich. Tylko one są tak ostre, że nie poszarpią końcówek. Kupisz je w sklepie z artykułami fryzjerskimi lub nieco tańsze w drogerii albo hipermarkecie.

10. Z jedwabiem za pan brat
Zniszczone włosy uwielbiają kosmetyki z jedwabiem, bo przywracają im sprężystość i połysk. Zawarte w odżywkach proteiny jedwabne regenerują uszkodzone fragmenty powierzchni włosa: wbudowują się tylko w te miejsca, gdzie są potrzebne, więc włosy nie są obciążone.

11. Płucz w chłodnej wodzie
Aby włosy pięknie błyszczały, płukanie zakończ strumieniem chłodnej wody. Dzięki temu domkną się odstające łuski włosów, odpowiedzialne za ich matowy wygląd.

12. Doceń masaż
Poprawia ukrwienie skóry głowy, przez co cebulki są dobrze odżywione, a kondycja włosów lepsza. Zanim umyjesz włosy, wykonuj palcami koliste ruchy od przodu głowy w kierunku karku. Masaż stosuj raz w tygodniu.

13. Przegoń łupież
Eteryczny olejek rozmarynowy pomoże pozbyć się tej uciążliwej  dolegliwości. Do 2 łyżek oliwy dodaj 8 kropli olejku rozmarynowego. Wetrzyj w skórę głowy. Po 30 minutach dwukrotnie umyj włosy szamponem. Powtórz zabieg 6–8 razy.


Aleksandra Jaworska


Przytul kaktusa - kolce też potrzebują miłości 

Offline

 

#6 2007-02-13 08:39:02

onka84

Bociuś

Zarejestrowany: 2007-01-22

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Pijmy soki z miąższem

Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej substancji chroniących nas przed nowotworami niż soki klarowne - udowodnił prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego

Profesor zakończył niedawno badania nad zawartością flawonoidów w przetworach jabłkowych. Przez trzy lata wrocławscy naukowcy sami przyrządzali w laboratorium soki i przeciery z dwóch odmian, idared i szampion.

Wzięli także na warsztat soki przemysłowe: klarowny sok i mętny nektar Tymbarku.
- Zajęliśmy się jabłkami, bo to w Polsce owoc numer jeden - mówi profesor.
Okazało się, że soki naturalnie mętne zawierają czterokrotnie więcej flawonoidów. To najlepsze przeciwutleniacze, pięciokrotnie skuteczniejsze niż witamina C czy E. Usuwają z naszego organizmu wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za starzenie się komórek czy powstawanie nowotworów. W sokach sklarowanych nie ma prawie w ogóle witaminy C i niewiele dobroczynnych flawonoidów oraz pektyn, które niszczą "zły" cholesterol. Klarowanie polega na dodaniu żelatyny, bentonitu i zolu krzemionkowego. Dzięki temu sok jest przezroczysty, ale i wiele traci.
Skoro soki mętne są zdrowsze, dlaczego w sklepach więcej jest tych klarownych? - Bo do soków "z cząsteczkami" nadaje się tylko najlepszy surowiec, a poza tym technologia jest trudniejsza - mówi profesor. - Ludzie kupują soki "przezroczyste", ponieważ są tańsze, a poza tym nie wiedzą, że są one mniej wartościowe.
Profesor włączył do badań "przy okazji" także soki z aronii. - To moja miłość od piętnastu lat. Nie ma lepszego wymiatacza wolnych rodników niż aronia. Jest pod tym względem wielokrotnie silniejsza od jabłek.
Osiemdziesięciu pacjentów uczestniczącej w badaniach kliniki chorób wewnętrznych Akademii Medycznej przez trzy miesiące codziennie piło szklankę soku aroniowego. - Wyraźnie poprawiła się u nich gospodarka lipidowa, unormował poziom cholesterolu i cukrów. Aronia znakomicie reguluje wydzielanie insuliny - mówi naukowiec.
- Pacjenci co prawda ucieszyli się z wyników, ale stwierdzili, że więcej po tak cierpkie "lekarstwo" raczej nie sięgną - śmieje się. - Nie bez powodu Anglicy nazwali ją "chokeberry", dławiąca, niesmaczna jagoda.
Prof. Oszmiański sam uprawia aronię i przygotowuje przetwory z aronii z dodatkiem jabłek, gruszek lub innych owoców. Codziennie spożywa je na śniadanie lub jako dodatek do drugiego dania.
W najnowszych badaniach, które jeszcze trwają, zespół pod jego kierunkiem porównuje nowe i stare odmiany jabłek. Okazuje się, że najbogatsze we flawonoidy są poczciwe szare renety, które zawierają nawet pięć razy więcej tych substancji niż odmiana lobo.
- Nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania wynikami moich badań - śmieje się naukowiec. - Po tym, jak opublikowaliśmy je w prestiżowym "Journal of the Science of Food and Agriculture", prosili mnie o wywiad dziennikarze z USA, Singapuru, Nowej Zelandii, cytowało nas CNN, BBC, Reuters i Science News.
- Niezależnie od badań nad sokami, pamiętajmy, że najzdrowsze jest po prostu całe jabłko - dodaje.
Aneta Augustyn  2007-02-12, http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3914203.html


Przytul kaktusa - kolce też potrzebują miłości 

Offline

 

#7 2007-02-27 15:10:37

tanja

Bocian

Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Miętowa herbata ogranicza nadmierne owłosienie kobiet
Picie miętowej herbaty dwa razy dziennie obniża poziom męskiego hormonu płciowego - testosteronu i może ograniczać nadmierny wzrost owłosienia u kobiet, np. na brzuchu, piersiach i twarzy - wynika z tureckich badań.
więcej

____________________________________


Porada:
Najlepszy sposób jedzenia czosnku
Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, należy go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem - informuje "New Scientist".

Badania nad tym ważnym dla zdrowia i gastronomii zagadnieniem przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku allinaza pozostaje uwięziona.
Po 10 minutach czosnek można już zjeść na surowo - albo ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut. Za długie gotowanie niszczy enzym. (reb)
www

____________________________________


Soja zapobiega rozwojowi cukrzycy 
Dieta bogata w ziarna czarnej soi pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżeniu poziomu cholesterolu i tkanki tłuszczowej oraz w ochronie przed cukrzycą - informuje lutowe wydanie pisma "Journal of the Science of Food and Agriculture".
Żółta soja od dawna znana jest jako skuteczny środek wspomagający walkę z cholesterolem. Firmy spożywcze chętnie poszerzają o nią swój asortyment. Teraz grupa koreańskich naukowców dowiodła, że podobne, a nawet korzystniejsze działanie, wywierają na nas ziarna czarnej soi. Eksperyment przeprowadzono na razie na szczurach.
wp
Swego czasu często robiłam kotlety sojowe na obiad pod różną postacią,ale na razie przejadły się.Ugotowałam też z nich zupę "flaczki".Nawet to dobra i zdrowa potrawa i to nie tylko z uwagi na  w/w.Jest po prostu tania.Najlepsze jednak "Kotlety sojowe a la schabowe",nie zmodyfikowane genetycznie,pochodzą z Czech z firmy paczkującej w Warszawie-SANTE s.c.
Polecam i smacznego.

Ostatnio edytowany przez tanja (2007-03-21 14:56:51)


Nadzieja jest tęczą rozpiętą nad burzliwym potokiem życia.

Offline

 

#8 2007-03-05 20:31:05

onka84

Bociuś

Zarejestrowany: 2007-01-22

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Śledź sojusznikiem piękności

Rozmawiała: Katarzyna Bosacka 2007-03-05, ostatnia aktualizacja 2007-03-01 14:49

http://images22.fotosik.pl/28/9d85c54ea1707f23m.jpg
Rys. Wawrzyniec Święcicki

W pewnym wieku nie warto być lalką Barbie, bo bardzo chude kobiety wyglądają zwykle dużo starzej.

Co jeść, żeby być piękną?

Lekko, różnorodnie, zdrowo. Im większe bogactwo produktów, tym lepiej, bo nie istnieje produkt bomba odżywcza, który zawierałby wszystkie potrzebne nam składniki.

Składników odżywczych odkrytych i poznanych przez naukowców jest blisko 400, w tym 60 uznaje się za niezbędne. I te 60 trzeba codziennie dostarczyć, żeby mieć ładną skórę, włosy i paznokcie.

Co trzeba jeść codziennie?


Na pewno coś mlecznego - kefir, jogurt albo maślankę. Ze względu na zawarte w nich białko, probiotyki wspomagające pracę jelit, no i wapń potrzebny włosom, paznokciom, a także skórze, bo poprawia poziom jej nawilżenia, działa kojąco i antyalergicznie. Np. w sałacie też jest wapń, ale żeby dostarczyć go tyle samo co ze szklanką mleka, trzeba by zjeść 90 główek jednego dnia!

A mięso?

Codziennie nie trzeba go jeść, ale dwa-trzy razy w tygodniu na pewno warto, tyle że chude, bez tłuszczu i skóry. Drób, młodą wołowinę, z umiarem wieprzowinę. Głównie ze względu na zawartość żelaza, które nadaje skórze zdrowy kolor. Gdy żelaza brakuje, cera jest ziemista, poszarzała, wyostrzają się rysy twarzy, pojawiają cienie pod oczami.

W szpinaku też jest dużo żelaza.

Owszem, ale zupełnie inaczej przyswajalnego. Żelazo z czerwonego mięsa przyswajamy w 45 proc., a ze szpinaku tylko w 2 proc. By dostarczyć takiej samej ilości żelaza jak ze 150-g kawałka mięsa, musielibyśmy zjeść prawie 5 kg szpinaku.
Nie lubię go od przedszkola.
A szkoda, bo szpinak ma dużo kwasu foliowego, potasu, witamin C i E. Ważne tylko, żeby go nie rozgotowywać na pulpę, ale jeść na surowo, lekko parzyć albo gotować na parze. W Polsce mamy tendencję do rozgotowywania warzyw, ryżu, makaronu. A to wielki błąd, bo tracą one cenne składniki, zwiększa się ich kaloryczność i podnosi tzw. indeks glikemiczny. Czyli więcej cukru po ich spożyciu pojawia się we krwi, co bardzo napędza apetyt.

Co jeść na suchą skórę?

Ryby. Wszyscy powinni je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, ale osoby o suchej skórze jeszcze częściej. Ryby mają bezcenne kwasy omega 3, które potrzebne są do budowy jej płaszcza ochronnego, przyczyniają się do lepszego jej nawilżenia, wpływają korzystnie na procesy jej rogowacenia, działają przeciwalergicznie. Najlepiej jeść dużo śledzi, bo mają najwięcej kwasów omega 3. By dostarczyć 1 g tych kwasów (tyle potrzeba nam ich dziennie), wystarczy zjeść 50 g śledzia, trochę więcej łososia, tuńczyka czy sardynek (tuńczyka jednak nie polecam w dużych ilościach, bo ma największe wśród ryb zdolności kumulowania rtęci). Dla porównania tę samą ilość kwasów omega 3 znajdziemy w 355 g dorsza czy 315 g krewetek. Zatem śledzie górą, byle nie za słone, bo sól jest przyczyną nadciśnienia, a już przeszło 60 proc. Polaków ma nieprawidłowe ciśnienie tętnicze. Dla suchej skóry ważne są też tłuszcze.

Niektóre kobiety, bojąc się przytyć, wcale ich nie jedzą.

I nigdy nie będą miały ładnej cery, bo tłuszcze są potrzebne do produkcji hormonów, dzięki którym skóra jest młoda, i enzymów, dzięki którym dobrze funkcjonuje. W pewnym wieku nie warto być lalką Barbie, bo bardzo chude kobiety wyglądają zwykle dużo starzej. Tkanka podskórna to przecież tkanka tłuszczowa. Jeśli jej nie ma, skóra zaczyna się marszczyć. I wtedy, jak mawiała moja babcia: 'Nie pomogą fale Wisły, kiedy brzuch dawno obwisły'. Tłuszcz - najlepiej olej rzepakowy do smażenia i olej sojowy do sałatek - i woda to substancje, które ją nawilżają od środka. Nasze ciało w 60 proc. składa się z wody, więc powinna być ona wartościowa, czyli najlepiej średnio zmineralizowana - z zawartością minimum 500 mg składników mineralnych w litrze.

Warzywa trzeba jeść pięć razy dziennie, a owoce?

Tylko dwa. Bo owoce mają bardzo dużo cukru, który odkłada się w biodrach i napędza apetyt. Ciekawą rzecz zrobili ostatnio żywieniowcy amerykańscy - podzielili wszystkie warzywa i owoce kolorystycznie. Okazuje się, że wystarczy zjeść trzy razy dziennie warzywa i dwa razy dziennie owoce z każdego koloru, by zapewnić organizmowi różnorodność składników odżywczych.

Kolorystycznie?

To rzeczywiście dość banalne, ale przekonujące. Okazuje się, że niebieskie warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze i polifenole wzmacniające naczynia krwionośne i zabezpieczające skórę przed starzeniem. Tu prym wiedzie nasz narodowy skarb - aronia. Czerwone, np. wiśnie, papryka, mają mnóstwo antocyjanów chroniących przed starzeniem, a zielone - kwasu foliowego i witaminy C.

Czy zupa w proszku, jak przekonują reklamy, to też porcja warzyw?

Nigdy w życiu, to wielkie nadużycie. Chodzi o warzywa spożywane na surowo lub lekko gotowane.

A dieta na trądzik? Na naczynka?

To raczej kwestia eliminacji, tak samo jak przy skórze wrażliwej, alergicznej, naczynkowej. Nie należy jeść żywności mocno przetworzonej - chipsów, dań gotowych, słodkich napojów gazowanych - z mnóstwem soli, konserwantów, barwników, szkodliwych tłuszczów trans. Skórze problemowej szkodzi alkohol, czekolada, ostre przyprawy, czasem kawa, cytrusy. W dużej mierze jednak to sprawa indywidualna. Idealną dietę na piękną skórę łatwiej bowiem zdefiniować tym, co jeść trzeba, niż tym, czego nie wolno.
www

Ostatnio edytowany przez onka84 (2007-03-05 20:34:18)


Przytul kaktusa - kolce też potrzebują miłości 

Offline

 

#9 2007-03-19 13:46:22

tanja

Bocian

Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Na zdrowie: Aronia sercu bliska
Francuzi są mniej narażeni na choroby układu krążenia, bo piją czerwone wino. My też możemy mieć serca jak dzwon. Wystarczy, że do obiadu zaczniemy pić sok z aronii - czytamy w tygodniku "Newsweek".
Aronia spowoduje przewrót w leczeniu chorób serca. Na to wskazują wyniki badań zamieszczone właśnie na stronach internetowych "Atherosclerosis", pisma Europejskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. To polskie badania! - pisze tygodnik.[...]
Aronia pomaga nie tylko ciężko chorym pacjentom. Jest dobrym lekarstwem dla ludzi, którzy mają początki miażdżycy czy nadciśnienia. A do tej grupy należy większość z nas: 60% dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, co czwarta osoba ma wysokie ciśnienie. Dlatego powinniśmy docenić aronię.
www


Nadzieja jest tęczą rozpiętą nad burzliwym potokiem życia.

Offline

 

#10 2007-03-19 20:54:17

Agaa

Bocianek

7818501
Zarejestrowany: 2006-09-21

Re: Rośliny dla zdrowia i urody

Tak, to prawda prawdziwa. Kiedyś czytałam o tym i teraz mam w ogrodzie dość dużo tych krzewów. W ubiegłym roku narobiłam soków aroniowo-jabłkowych. Do dziś pijemy. Dobre i zdrowe, mówię Wam.


Wiedzieć, co się wie, i wiedzieć, czego się nie wie - oto prawdziwa mądrość. Konfucjusz

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.podbociankiem.pun.pl