#1 2006-10-04 23:50:01

MIKI_KRAKOW

Bocianobabka

Zarejestrowany: 2006-09-18

Nieznane oblicze marchewki

Podam przepis na nietypową surówkę z marchewki (a może ktoś zna ten przepis? Ja go wydusiłam od zawodowego kucharza ):

Trzemy surowe marchewki na najdrobniejszych oczkach tarki (na tych, z których wychodza takie długie nitki).
Dodajemy cukier, ale z wyczuciem, żeby nie była za bardzo słodka.
Teraz dodajemy mielonego pieprzu, tak, żeby go było widać , a surówka wyczuwalnie piekła w język.
I clou programu - dodajemy po łyżce gęstą, 22%, śmietanę aż do czasu, kiedy surówka będzie ładnie pachniała tą śmietaną.

Nadaje się do delikatnych mięs, ale można ją jeść także solo


Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten kto daje. Jan Paweł II

Offline

 

#2 2006-10-05 00:00:17

paela

Bocianobabka

Zarejestrowany: 2006-09-16

Re: Nieznane oblicze marchewki

Miki, wynika z tego, ze marchewka niby surowa, ale jednak DUSZONA!!!

Offline

 

#3 2006-10-05 09:24:21

aska

Bocianek

Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Nieznane oblicze marchewki

do powyższej surowki polecam dodać do smaku chrzanu.Jest ostrzejsza i smaczniejsza! Smacznego!

Offline

 

#4 2007-01-24 12:16:14

aska

Bocianek

Zarejestrowany: 2006-09-18

Re: Nieznane oblicze marchewki

Marchewka dobrodziejka
Grube jadalne korzenie dziś mają zwykle barwę pomarańczowoczerwoną, ale nie zawsze takie były. W starożytności wśród marchewkowych dzikich przodków nie brakowało różowych, fioletowych i białożółtych. Spora też była i jest różnorodność kształtów - bywają smukłe i długie, pękate, niemal kuliste, krótkie i grube.

Co ona w sobie ma?

Niezależnie od kształtu, korzenie są pełne beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ten pomarańczowożółty barwnik występuje w żółtych i czerwonych owocach i warzywach oraz ciemnozielonych częściach warzyw (np. papryka, dynia, szpinak, brokuły). Korzeń marchwi jest jednak jego największym magazynem. 100 gramów świeżej marchwi zawiera ok. 15 mg beta-karotenu.

Z tej substancji organizm wytwarza witaminę A (retinol), niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Dzięki niej oczy mają zdolność przystosowywania się do widzenia w ciemności. Niedobór retinolu w organizmie może powodować tzw. kurzą ślepotę, czyli złe widzenie o zmierzchu. Witamina A wspomaga ponadto działanie układu odpornościowego człowieka, chroni go przed atakiem wolnych rodników (sprzyjających procesom nowotworowym), a także wpływa na zdrowie skóry. Często mówi się o niej "witamina wzrostowa", bo jest potrzebna do prawidłowego rozwoju organizmu.

"Potencjalna witamina", czyli karoten - jest jednak bezpieczniejsza dla zdrowia, bowiem niewykorzystana jest usuwana w procesie przemiany materii. Z nadmiarem witaminy A natomiast organizm radzi sobie gorzej. Może on m.in. powodować osłabienie wątroby.

Beta-karoten ma jeszcze inną ważną misję - przygotowuje skórę do opalania. Spożywanie dużych ilości marchwi przed plażowaniem mobilizuje siły obronne skóry, zwiększając wytwarzanie pigmentu.
zrodlo:Focus

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
przegrywanie kaset vhs poznań opakowania kaszerowane